NAURU­PODCAST

AJATUKSIA JA ASIAA NAURUSTA!

KUUNTELE KAIKKI JAKSOT TÄSTÄ

Jakso 1: Janina Sippola "Nauran kovaa ja usein ihan liikaa, mutta kyllä maailmaan naurua mahtuu!"

NAURUVAROITUS! Tämä ensimmäinen Naurupodcastin jakso on täynnä naurua!

Haastattelin paimiolaista maatalon emäntää Janina Sippolaa 2019 joulukuussa ja meillä oli todella nauruntäytteinen hetki Janinan kanssa. Janinalle nauru on niin luontainen asia, ettei häntä hävetä nauraa juuri missään.

Nauru on Janinalle voimavara, joka on auttanut häntä eteenpäin hänen elämänsä vaikeina hetkinä. Mutta on hänelläkin ollut vuosi, jolloin hän ei vain kyennyt nauramaan. Kuuntele iloa ja positiivista energiaa pursuavan Janinan ajatuksia naurusta ja siitä, mikä vei häneltä naurun.

Naurupodcast (1)

Jakso 2: Satu Pesola "Muun muassa arjen pienet kömmähdykset saavat mut nauramaan itselleni ja itsekseni"

Haastattelin helsinkiläistä HUS:n kehityspäällikkö Satu Pesolaa tammikuussa Töölön kirjastossa. Satukin tunnistaa ajanjakson, jolloin hän ei jaksanut nauraa, mutta nyt nauru kuuluu taas hänen elämäänsä.  

Satun kanssa puhuimme paljon naurusta työyhteisössä ja miten naurun kuuluvuus tai kuulumattomuus vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin. 

Kuulet myös, miten nauru on auttanut Satua hankalissa tilanteissa ja kenen nauru on Satu mielestä kaikkein tarttuvin.  

Jakso 3: Jouni Jaakkola "Missä kulttuurissa ja ympäristössä sä liikut, niin se vaikuttaa siihen, että odotetaanko sun nauravan, vai eikö odoteta, eli pitääkö sun hävetä sitä, vai pitääkö sun hävetä sitä totisuuttas"

Haastattelin yli 10 vuotta tuntemaani turkulaista teleyhtiön toimitusjohtajaa, Jouni Jaakkolaa maaliskuussa 2020. Jouni on erittäin värikäs tarinankertoja ja myös monen hyvän tarinan keskushenkilö, joka hörähtelee persoonalliseen tapaansa tarinoita kertoessaan. 

Nauru on Jounille niin automaattinen toiminto muiden elintoimintojen joukossa, ettei hän ennen haastatteluani ollut kiinnittänyt nauruun mitään huomiota. 

Mitä hän siis ajattelee nauramisesta? Pitäisikö suomalaisten nauraa enemmän? Kuuntele ja ylläty!

Jakso 4: Karoliina Isotalo "Huonotkin päivät muuttuvat hyviksi, kun vaan löytää naurun ja ilon hetkiä päivästä. Nauru on onnellisuutta ja hyvää oloa ylläpitävä voima"

Haastattelin Life Coach kurssikaveriani Karoliinaa helmikuussa 2020. Karoliina on hersyvä ja hyvin empaattinen, neljääkymmentä lähestyvä nainen, joka tunnistetaan naurustaan. Salossa asuva Karoliina on uusperheen äiti, yrittäjäperheen kasvatti, joka toimii perheyrityksessä osittain vieläkin. Mutta mikä hänestä tulee isona, se on vielä hämärän peitossa. 

Karoliinalle nauru on ollut ahdistusta tuottavaa, mutta myös parasta terapiaa. Miksi ja miten, se selviää kun kuuntelet tämän jakson. 

Jaksossa selviää myös, mistä hetkistä Karoliina löytää naurun ja miten hän laukaisee vaikeita tilanteita nauramalla. Kuuntele ja voimaannu!

Jakso 5: Essi Tolonen "Naurujoogassa on mahdollisuus nauraa ja myös tuntea naurun yhteyttä toisiin ihmisiin ilman huumorin velvoitetta ja pitkäkestoisesti"

Helmikuussa 2020 tapasin naurujoogakouluttajani Essin haastattelun merkeissä. Essi toi naurujoogan Suomeen 17 vuotta sitten ja on ollut Suomen johtava naurujoogakouluttaja ja naurun puolestapuhuja.

Essin kanssa jutellessa ei voi välttyä naurulta. Hän on aika estoton naurunsa kanssa tilanteessa kuin tilanteessa ja tykkää omasta naurustaan. Nauru on niin suuri osa häntä, että jos Essi ei naura, niin tulee todellakin tunne, että jotain puuttuu.

Tässä jaksossa selviää, minkälaisissa tilanteissa Essi on revennyt nauruun, miksi hän pitää naurujoogaa niin hyvänä asiana ja kenen julkkiksen nauru saa Essin nauramaan. Kuuntele ja naura mukana!

Jakso 6: Rami Mähkä "En usko, että nauraminen ilman syytä on mahdollista. Naurua ei voi olla ilman, että sen laukaisee joku. Siihen on oltava syy".

Maaliskuussa 2020 tutustuin Rami Mähkään, joka on huumoritutkija ja yliopisto-opettaja Turun yliopistossa. Hän on tehnyt väitöskirjan Monty Pythonin huumorista ja oli upeaa saada hänet haastatteluun.  

Ramin kanssa tuli ensimmäinen vakavahenkinen haastattelu naurusta, sillä sukelsimme naurun ja huumorin tieteelliseen maailmaan. 

Tässä jaksossa selviää muun muassa, miksi Ramin mielestä ilman syytä nauraminen ei ole mahdollista ja miksi Rami ei ole koskaan saanut toisen naurusta tartuntaa. 

Jakso 7: Tuula Vesala "Kauppakeskuksissa vois olla sellaisia nauruhuoneita, johon voisi mennä rentoutumaan esimerkiksi joulun alla, kun kaikkialla soivat joululaulut ahdistavat ja joululahjapaniikki nostaa hikikarpalot otsalle."

Tuula Vesala on hyvä ystäväni ja meillä on yhteistä nauruhistoriaa jo muutama vuosikymmen. Tuula työskentelee sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdeklinikalla Espoossa ja työ on välillä henkisesti raskasta. Nauru on Tuulan keino saada itselleen uutta virtaa ja keino myös purkaa omia paineita.   

Tuulalla on värikäs tapa kertoa kaikenlaisia tarinoita, joita riittää tässä jaksossa. Kuulet tarinan, kuinka hän räjähti nauramaan asiakkaan kommentista, kuinka hänestä tehtiin Aku Ankka 8-vuotiaana ja kuinka persoonallinen nauru hänen harrastusryhmässään olevalla naisella on. 

Jakso 8: Niklas Lindholm "Nauru kertoo paljon naurajasta. Se voi kertoa naurajan mielentilasta, henkilökohtaisesta historiasta, tunnetilasta ja jopa suhtautumisesta siihen jonka kanssa on."

Vanha työkaverini Yleltä, Niklas Lindholm, pääsi myös vastailemaan tiukkoihin naurukysymyksiini jo viime helmikuussa.

Yrittäjä-muusikkona toimiva Niklas toi soitonopetuksen kaiken kansan saataville verkossa jo 14 vuotta sitten, eli hän luotsaa Rockwayta. Pandemian aikaan hän oli lanseeraamassa myös keikalla.fi -palvelua, joka toi livekeikat kotisohvalla nautittavaksi.

Tässä jaksossa selviää, mitä Niklas ajattelee tekonaurun ja aidon naurun erosta, sekä irtoaako Niklakselta nauru kirkossa? Kuuntele Niklaksen syvällisiä pohdintoja naurusta, mutta myös pari repäisevää naurun sävyttämää kirkkotarinaa. 

Jakso 9: Christoffer Weiss "Jos mulla on omia rajoituksia mun naurun suhteen, niin se on just sitä, että mä en voi nauraa liikaa, koska sitten ihmiset ei tykkää ja sitten ne ei tykkää musta ja sitten mä jään heitteille ja kuolen jonnekin tonne lumihankeen. "

Tapasimme Christofferin kanssa haastattelun merkeissä kesäkuussa, juuri kun tiukimmat koronarajoitukset olivat purkautuneet. 

Christoffer Weiss on näyttelijä, esiintymisvalmentaja ja tapahtumajärjestäjä, jolta pandemia vei työt, niin kuin monelta muultakin esiintymiseen ja tapahtumien järjestämiseen keskittyneeltä yrittäjältä. Silti nauru on tallella hänelläkin. 

Tässä jaksossa selviää, mitä Christoffer ajattelee naurun tarttuvuudesta, sekä mikä on hävettävin tilanne, jossa hän on nauranut.

Jakso 10: Erkki Laimio "Naurulla on tosi iso merkitys mulle. Se on työkalu, jolla mä haen ryhmän sellaiseen tilaan, että sillä on jonkinlaiset edellytyksen käsitellä niitä asioita, mitä me käsitellään."

Tapasin Erkin pitkästä aikaa kesäkuun puolivälissä haastattelun merkeissä. 

Erkki Laimio on turvallisuusneuvonantaja, joka auttaa ihmisiä ja yrityksiä turvallisuusasioissa vieden oppivan organisaation rakenteita yrityksiin. Erkki on toiminut neuvonanatajana mm.  kaivoksissa, öljy-yhtiöissä ja voimalaitoksissa, sekä monessa pienemmässä organisaatiossa. 

Tässä jaksossa kuulet, mistä Erkki tunnistaa hyväntahtoisen naurun työyhteisössä ja mitä tapahtuu, kun häneltä karkaa nauru käsistä. Kuulet myös miksi asioita on helpompi käsitellä, kun niihin liittyy nauru. 

 

Jakso 11: Jyrki Karttunen: "Nauru merkitsee mulle iloa ja merkityksellisyyttä. Mun on vaikeaa kuvitella, että tässä touhussa olisi mitään järkeä ilman naurua, iloa ja onnea."

On ollut ilo tutustua tanssija- tanssikoreografi Jyrki Karttuseen, jonka kanssa tapasimme kesäkuussa 2020 haastattelun merkeissä.

Jyrki on tehnyt pitkän uran Helsingin kaupunginteatterissa, mutta opiskelee nykyään uutta ammattia ja kutsuu itseään jo entiseksi tanssijaksi. 

Jyrki on omassa koreografin työssään käyttänyt nauru-teemaa kahdessa eri teoksessaan: Helsingin kaupunginteatterin tanssiteoksessa 100 tapaa nauraa vuonna 2012 ja tanssillisessa lyhytelokuvassa Ha Ha Ha vuonna 2020. Tämä elokuva on nähtävissä Yle areenassa: areena.yle.fi/1-4468282. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. 

Mistä Jyrki sai ajatuksen ottaa naurun teemaksi tanssiteoksiin? Entä miten nauru työvälineenä on muuttanut hänen ajatuksiaan naurusta? Näihin kysymyksiin saat vastauksen tässä jaksossa. 

Jakso 12 Aku Toivonen: "Minä koen naurun osana retoriikkaa, eli että se on sanomattomia sanoja, jotka korvataan naurulla. Toisaalta se on refleksi koomisiin juttuihin."

Aku Toivonen on pitkän linjan muusikko ja musiikintekijä, joka luotsaa nykyisin Suomen Musiikintekijät ry:tä päivätyökseen. Olemme tunteneet Akun kanssa jo reilun kymmenen vuoden ajan, koska itsekin olen musiikintekijä. Tapasimme aurinkoilla Cafe Purjeen terassilla Kantvikissa elokuussa. 

Aku on saanut hyvin hillityn kasvatuksen kotonaan Raumalla, jossa painotettiin, että ”Äläs nyt viit, ko todessaki o tarppeks”. Tyhjännauraminen oli kielletty tai ainakin huono asia. 

Aku siis myöntää reilusti, että hänellä olisi naurussa ”parantamisen varaa”.

Syökö nauru Akun mielestä ihmisen uskottavuutta? Entä mitä Aku ajattelee naurujoogasta? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin saat vastauksen, kun kuuntelet tämänkertaisen jakson. 

Eija Hinkkala: "Itselle kauniisti puhuminen ja nauraminen tekee hyvää. Hyvää tekevän naurun tunnistaa siitä, että se on vilpitöntä, myötätuntoista ja rakastavaa. Se on myös omien kommellusten ja oman epätäydellisyyden täydellistä hyväksymistä."

Meillä oli iloinen jälleentapaaminen Kirkkonummella elokuussa, sillä huomasimme olevamme naapureita. Olen tuntenut Eijan jo viidentoista vuoden ajan. Opiskelin musiikintekemistä muistaakseni 2005 Ikaalisissa ja siellä Eija oli vetämässä tätä musiikintekijöiden porukkaa.

Eija Hinkkala on viime aikoina tullut tutuksi tiimivalmentajana, laulujen sanoittajana ja kirjailijana.  Hänen esikoiskirjansa ”Sinä olet enemmän” julkaistiin viime keväänä 2020. Musiikkipiireissä Eija muistetaan myös Suomen musiikintekijöiden entisenä toiminnanjohtajana.

Tässä jaksossa kuulet, missä nolossa tilanteessa Eijalta on karannut nauru käsistä, sekä mitä tapahtuu, kuin hänen takapäänsä parkaisee jumpassa. Varoitus: Tämä jakso sisältää pieruhuumoria.

NAURUA LISÄÄ FACEBOOKISSA JA YOUTUBESSA

Jos haluat lisää naurua elämääsi, niin tässä sinulle hyviä vinkkejä. 

Tarjan tekemiä nauruvideoita voit käydä katselemassa Loistotähden youtubekanavalla. 

Facebookissa naurua käsitellään Nauruvalmentaja Tarja Kupias -sivulla, sekä keväällä 2021 julkaistavan Naurattava elämä -kirjan sivulla.

NAURUPODCASTIN SINULLE TUOTTI

Loistotähti Oy

puh. 044-3766033, info(a)loistotahti.fi